ERP چیست؟
نرم افزار ERP چه کمکی به سازمانها میکند؟ مطمئنا بارها نام ERP را شنیدهاید و ممکن است با کاربرد آن نیز آشنا باشید، اما به طور تخصصی و علمی میتوانید پاسخ دهید که ERP به چه معناست؟ سیستم ERP که مخفف واژهی Enterprise Resource Planning میباشد، به معنای برنامه ریزی منابع سازمانی میباشد، البته این برنامه ریزی تنها شامل یک بخش سازمان نیست و طیف وسیع و گستردهای از سازمان را دربرمیگیرد.
تاریخچه ERP
وقتی با معنای هر چیزی آشنا میشویم، دوست داریم از تاریخچه آن نیز بدانیم تا اطلاعاتمان را در خصوص مفهوم واژه کامل کنیم. پیدایش و تاریخچه استفاده از سیستمهای ERP به دهه 1960 میلادی برمیگردد، دقیقا زمانی که اولین سیستمهای مکانیزه مالی و حسابداری مورد استفاده قرار گرفتند و در دهه 1970 میلادی سیستمهای اطلاعات مدیریت شکل گرفتند تا بتوانند با بهره گیری از اطلاعات سیستم های عملیاتی، گزارشهای مورد نیاز مدیران را در مدت زمان کوتاهی فراهم آورند.
اولین شرکتی که مفهوم ERP را درک نمود، شرکت آلمانی اس آپ بود که به صورت یکپارچه و فرآیند محور در صنایع و حوزههای عملیاتی در هزاران شرکت دنیا، آن را پیاده سازی کرد و هم اکنون به عنوان کاملترین ارائه دهنده ERP در سرتاسر جهان شناخته شده است.
کاربرد سیستم ERP
همانطور که گفتیم سیستم ERP فقط در یک بخش سازمان کاربرد ندارد و تمامی بخشهای یک سازمان و موسسه هدف را میدهد زیرا ساختار ERP دارای یکسری اهداف و کاربردهایی میباشد، که موجب میگردد سازمان در مسیر روشنی قرار بگیرد. کاربرد ERP سامل موارد زیر میباشد:
-
- کاهش هزینه ها
- ایجاد فرصت های افزایش درآمد
- افزایش اثربخشی کسب و کار
- مدیریت
- یکپارچه سازی سازمان
آشنایی با ماژول های ERP
به دلیل آن که سیستم نرم افزار ERP یک برنامه کاربردی و یکپارچه است، دارای ابزارها و ماژولهای متفاوتی میباشد، که برای جنبهها و فرآیندهای کسب و کار اثر میگذارد، به طور معمول هر نرم افزار ERP دارای 13 ماژول است که شامل موارد زیر میباشد:
-
- ماژول حسابداری مالی
- ماژول برنامه ریزی تولید
- ماژول خرید و تدارکات
- ماژول مدیریت ثبت سفارشات
- ماژول اتوماسیون اداری و بازاریابی
- ماژول تجارت الکترونیک
- ماژول منابع انسانی
- ماژول مدیریت پروژه
- ماژول مدیریت پرسنل و کارکنان سازمان
- ماژول ارتباط با مشتریان یا همان CRM
- ماژول مدیریت زنجیره تامین
- ماژول انبارداری
- ماژول مدیریت موجودی
روش های پیاده سازی ERP
قبل از آن که بخواهید سیستم ERP یا برنامه ریزی منابع سازمانی را در سازمان خویش پیاده سازی کنید، باید اهداف و بودجه خود را مشخص کنید؛ زیرا بدون مشخص شدن هدف انتخاب سیستم تقریبا غیرممکن خواهد بود. بعد از آن که سیستم را انتخاب کردید، مسئله اصلی نحوه پیاده سازی و اجرای مناسب سیستم است. برای پیاده سازی سیستم نرم افزار ERP روش های متنوعی وجود دارد که شامل روشهای زیر میباشد:
-
- روش راه و حل جامع
- روش ASAP
- روش FAST TRACK
دموی نرم افزار ERP چیست؟
نرم افزار ERP یکی از کاربردی ترین نرم افزارهایی میباشد، که به صورت یکپارچه و سازماندهی شده در سامانها مورد استفاده قرار میگیرد، اما دموی نرم افزار ERP چه نسخهای است؟ زمانی که شما قصد خرید یک نرم افزار را برای سازمانتان دارد، طبیعتا در اول مسیر نحوه کار با آن نرم افزار را بلد نیستید و نمیدانید که چگونه از امکانات و ماژولهای نرم افزار استفاده کنید.
به همین جهت شرکتهای نرم افزاری زمانی که بخواهند سیستم و نرم افزاری را به فروش برسانند، یک جلسه دموی نرم افزار در اختیار مدیر سازمان قرار میدهند، تا با آن نرم افزار آشنا شوید و آموزش ببینید. دموی نرم افزار ERP برای آموزش و آشنایی با کارکرد نرم افزار توسط کارشناسان نرم افزار انجام میشود.
سیستم های ERP در ایران
پیش از انتخاب نرم افزار erp ابتدا باید اهداف شرکت و سازمان را مشخص نمایید، تا با توجه به آن بین نرمافزارهای موجود انتخاب کنید، سپس ویژگیها و قابلیتهای هر نرمافزار را مقایسه کنید، تا انتخاب مناسبی داشته باشید. در ایران چند سیستم ERP وجود دارد که جزء بهترین نرم افزارهای ERP هستند. سیستم های ERP در ایران شامل نرم افزارهای زیر هستند:
- نرم افزار ERP آرین سیستم: نرم افزار ERP آرین سیستم به عنوان یک سیستم کاربردی برای برنامه ریزی و مدیریت منابع و اطلاعات یک سازمان به صورت یکپارچه و پایدار عمل میکند و همچنین هزینههای یک سازمان را کاهش میدهد و در مقابل کارآیی سازمان را افزایش داده و دستیابی به اطلاعات را آسان خواهد کرد. از دیگر امکانات نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی آرین سیستم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
-
- قابلیت ریسک و تصمیم گیری سریع
- امکان تهیه اطلاعات جامع با حداکثر دقت برای مدیریت اهداف
- یکپارچه سازی و مدیریت اطلاعات در کلیه بخشهای یک کسب و کار
- قابلیت منطبق شدن با نرم افزارهای دیگر
- پوشش دهی تمامی ارکان مرتبط با کسب و کارهای بزرگ
-
- نرم افزار SAP ERP سامه آرا: قابلیتهایی که نرم افزار SAP ERP سامه آرا از آنها برخوردار است شامل:
-
-
- سهولت کار با نرم افزار برای کاربران
- سرعت زیاد
- امکان اضافه نمودن KPI DESINGER
- سهولت در نگهداری اطلاعات یک سیستم
-
- نرم افزار ERP آوید سامانه رایمون: رایمون یکی دیگر از شرکتهای دانش بنیان است، که در زمینه ERP فعالیت میکند. امکانات نرم افزار ERP رایمون شامل:
-
-
- جامع بودن
- کیفیت خوب
- امکانات بالا
- قیمت مناسب
-
- نرم افزار ERP همکاران سیستم: نرم افزار همکاران سیستم یک نرم افزار جامع و یکپارچه میباشد، که با آخرین بروزرسانیهای ERP طراحی شده است. امکانات این نرم افزار شامل:
-
-
- قابلیت تمرکز بر نکات مهم
- قابلیت بررسی و واکاوی
- ایجاد تغییرات در روندکاری
- بکارگیری از RFID
- اعمال سیاستهای بروزکاری
-
قیمت نرم افزار ERP
وقتی صحبت از خرید نرم افزار باشد برخی از شرکتها به جای توجه به قابلیتها و امکانات نرم افزار به قیمت آن توجه میکنند، اما قیمت هر نرم افزار با توجه به امکانات نرم افزار و عوامل دیگر متفاوت است. عواملی که در قیمت گذاری نرم افزار تاثیرگذار هستند شامل:
-
- حجم شرکت
- نوع نرم افزار
- ماژولهای اضافی بنا به نیاز مشتری
- خدمات پیاده سازی
- روش استقرار
- آموزش و پشتیبانی
مزایای ERP برای کسب و کارهای ایرانی
از گذشته تا به امروز هر نرم افزاری که تولید میشود دارایی مزایایی میباشد، که توانسته مدیران را مجاب به استفاده از نرم افزار کند، نرم افزار ERP نیز دارایی مزایایی میباشد، که به شرح زیر میباشد:
-
- برنامه ریزی منابع سازمان توسط سیستمهای ERP مدیریت شده و بطور بهینه مورد استفاده قرار میگیرد.
- سیستمهای ERP با تغییر نیاز سازمان قابلیت تغییر را دارد.
- طراحی سیستمهای ERP به گونهای است که با ایجاد تغییر در هر یک از منابع سازمان، بر روی سایر اجزا سازمان تاثیری نخواهد داشت.
- با استفاده از برنامه ریزی منابع سازمانی تمامی بخشهای سازمان از یک پایگاه داده به صورت یکپارچه استفاده مینمایند، این امر موجب از بین رفتن گسستگی میان دادهها شده و داده تکراری ثبت نخواهد گردید.
- برای تعامل مستقیم با افراد بیرون سازمان از جمله مشتریان و تامین کنندگان از سیستمهای ERP استفاده میشود.
- کاهش زمان سفارش، افزایش میزان فروش، رضایت مشتری، کاهش هزینههای کیفیت، افزایش قابلیت تصمیمگیری و در نهایت بهبود عملکرد سازمان از مزایای برنامه ریزی منابع سازمان به شمار میرود.