تماس
جلسه دموکاتالوگ
عضویت در خبرنامه

نرخ تسعیر ارز چیست؟ - [نحوه محاسبه و ثبت حسابداری تسعیر ارز]

نرخ تسعیر ارز چیست؟ – [نحوه محاسبه و ثبت حسابداری تسعیر ارز]

آیا می دانید یکی از مسائل مهم تجاری و اقتصادی در تمام دنیا تسعیر ارز می باشد! اکثر شرکت های تجاری برای انجام معاملات با سایر کشور ها مجبور می شوند، که از پول رایج کشور مقصد استفاده نمایند. حسابداران برای ثبت معاملات ارزی در دفاتر، باید با استفاده از نرخ تسعیر ارز، مبلغ معاملات را به پول رایج کشور خود تبدیل نمایند.

پس از مطالعه این مقاله شما با تسعیر ارز، مفهوم معاملات ارزی، نحوه محاسبه تسعیر ارز، ثبت حسابداری تسعیر ارز، استاندارد تسعیر ارز، اصطلاحات تسعیر ارز و … آشنا خواهید شد.

خواندن مقاله نرخ تسعیر ارز را به چه کسانی پیشنهاد می کنیم؟

مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران

تسعیر ارز چیست؟

فرایند تبدیل واحد پولی تسعیر ارز نامیده می شود. در شرکت ها و سازمان ها با استفاده از روش تسعیر ارز تغییرات نرخ ارز در عملیات مالی بررسی شده و سپس به صورت استاندارد در صورت های مالی ثبت می گردد.

ممکن است بسیاری از شرکت ها عملیات خرید و فروش خود را با استفاده از ارز های خارجی انجام بدهند، در حالی که مطابق قوانین حسابداری کشور، مبالغ تمام حساب های شرکت باید بر مبنای واحد پول رایج کشور ثبت گردد، بنابراین برای رفع این مشکل شرکت ها باید اطلاعات رویداد های مالی خود را با استفاده از تسعیر ارز به واحد پول رایج کشور( ریال) تبدیل نموده و در دفاتر حسابداری خود ثبت نمایند.

تعریف ارز

ارز (Currency) نوعی واحد پول پذیرفته شده در کشورها است، که دولت هر کشور آن را توزیع نموده و مردم می توانند با استفاده از آن به معاملات و مبادله محصولات بپردازند. نوع ارز هر کشور با سایر کشور ها متفاوت می باشد، اما این امکان وجود دارد که یک کشور استفاده از ارز سایر کشورها در کشور خود را قانونی نماید.

نکته
یورو تنها ارزی می باشد که در چند کشور اروپایی مورد استفاده قرار می گیرد.

مفهوم معاملات ارزی

هنگامی که شرکت با استفاده از ارز به انجام معاملات بپردازد، معامله ارزی صورت گرفته است. به عنوان مثال هنگامی که شرکت شرکت برای خرید و یا فروش محصولات خود از ارز استفاده نماید، معامله ارزی انجام داده است.

توجه داشته باشید که استفاده از نرم افزار حسابداری بازرگانی به مدیران کمک می‌کند که ضمن حفظ ارتباط با سیستم مالی، خزانه داری، فروش و انبار کلیه فعالیت‌های این بخش را نیز مدیریت کنند.

تسعیر ارز به زبان ساده

تبدیل پول ملی یک کشور به واحد پول کشوری دیگر تسعیر ارز نامیده می شود و جزء مفاهیم مهم اقتصادی به حساب می آید. در کشور ما به دلیل میزان بالای نرخ تورم، تسعیر ارز توسط اغلب شرکت های تجاری ازجمله شرکت هایی که به فعالیت های واردات و صادرات مشغول هستند و همچنین شرکت های پذیرفته شده در بورس انجام می شود.

تسعیر ارز به زبان ساده

تبدیل پول ملی یک کشور به واحد پول کشوری دیگر تسعیر ارز نامیده می شود

ثبت حسابداری تسعیر ارز

ثبت حسابداری تسعیر ارز بدین طریق می باشد، که ابتدا عملیات ثبت اولیه معامله ارزی با توجه به نرخ ارز موجود در هنگام معامله به واحد ریال ثبت شده و در مرحله بعد با توجه به نوع خرید یا فروش بودن معامله تسعیر ارز ثبت می شود. حسابدار معاملات ارزی را با توجه به نوع معامله در نرم افزار حسابداری ثبت خواهد نمود.

توجه: با استفاده از بهترین اتوماسیون اداری می‌توانید حجم مکاتبات و هزینه‌های جاری شرکت را کاهش دهید.

تسعیر ارز چگونه محاسبه می شود؟

برای محاسبه تسعیر ارز می توان به سه روش روزانه، ماهیانه و سالیانه اقدام نمود. روش روزانه دقیق تر از روش ماهیانه و سالیانه می باشد، زیرا در این روش حسابداران هر روز نرخ ارز را محاسبه می نمایند.

سود و زیان تسعیر ارز چیست؟

اگر پس از انجام تسعیر ارز مانده حساب ارزی مثبت باشد، شرکت از انجام تسعیر ارز سود نموده است. اما اگر پس از انجام تسعیر ارز مانده حساب ارزی منفی باشد، شرکت از انجام تسعیر ارز زیان نموده است.

نحوه محاسبه سود و زیان تسعیر ارز

سود تسعیر ارز بدین معنی می باشد، که اگر نرخ تسعیر دلار در تاریخ پرداخت بدهی ارزی پایین تر از نرخ تسعیر دلار در تاریخ معامله باشد، شرکت از سود تسعیر ارز برخوردار خواهد شد.
زیان تسعیر ارز بدین معنی می باشد، که اگر نرخ تسعیر دلار در تاریخ پرداخت بدهی ارزی بالاتر از نرخ تسعیر دلار در تاریخ معامله باشد، شرکت از زیان تسعیر ارز برخوردار خواهد شد.

نکته
درصورتی که مانده محاسبات تسعیر منجر به سود گردد حساب سود تسعیر ارز به در بخش بستانکار و درصورتی که مانده محاسبات منجر به زیان گردد حساب سود تسعیر ارزدر بخش بدهکار ثبت می گردد.

چگونگی محاسبه تسعیر ارز در بازه های زمانی

برای محاسبه تسعیر ارز می توان در سه بازه زمانی روزانه، ماهیانه و سالیانه اقدام نمود، که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.

3 روش محاسبه نرخ تسعیر ارز

برای محاسبه تسعیر ارز سه روش روزانه، ماهیانه و سالیانه وجود دارد، که در این بخش به معرفی هریک از این روش ها می پردازیم.

1. ثبت ارز با نرخ ثابت

در این روش نرخ ارز در طول یک سال به صورت ثابت درنظر گرفته شده و معاملات شرکت با توجه به نرخ درنظر گرفته شده ثبت می گردد. در انتهای سال نیز حسابداران مانده های ارز را تسعیر می نمایند و سود و زیان شرکت را محاسبه خواهند نمود.

چگونگی محاسبه تسعیر ارز

ثبت ارز با نرخ ثابت در تسعیر ارز

 

2. ثبت دوره ای نرخ متغیر ارز

در این روش نرخ ارز به صورت ماهیانه و یا بر اساس دوره مالی ثبت می گردد و سپس عملیات تسعیر ارز انجام می شود.

3. ثبت روزانه نرخ متغیر ارز

در این روش نوسانات نرخ ارز در هر روز ثبت شده و تسعیر ارز انجام می شود. این روش دارای در مقایسه با دو روش دیگر دقیق تر می باشد.

مثال محاسبه نرخ تسعیر ارز

برای درک راحت تر محاسبه تسعیر ارز در ادامه به یک مثال می پردازیم.

فرض می نماییم شرکت A که شرکتی ایرانی است، کالایی را به مبلغ 20000 دلار به صورت نسیه به شرکت B که شرکتی خارجی است فروخته است. در تاریخی که این معامله ارزی انجام شده است، نرخ دلار 30000 ریال بوده است. حال ثبت معامله ارزی انجام شده در دفاتر حسابداری شرکت A به صورت زیر می باشد.

حساب دریافتی شرکت  B: 30,000,000

فروش : 30,000,000

بابت فروش کالا به شرکت B :1000 دلار

حال فرض می نماییم در زمانی که تسعیر ارز ثبت شده است، نرخ ارز به مبلغ 35000 ریال می باشد. به دلیل ثبت فروش در ترازنامه حساب دریافتی و با توجه به این که حساب دریافتی جزء اقلام پولی به حساب آمده است، لازم است که با تاریخ ترازنامه نیز مجددا تسعیر محاسبه گردد.

100,000,000= ( 30,000–35,000 ) * 20,000

بنابراین سود تسعیر مبلغ 100,000,000 می باشد. حال اگر قیمت یورو پایین می آمد شرکت متحمل ضرر میشد.

نمونه حسابداری نرخ تسعیر ارز

برای شرح حسابداری نرخ تسعیر ارز به بررسی یک مثال واقعی می پردازیم.

شرکت البرز در تاریخ 02/02/1397 قطعاتی را از کشور آلمان به مبلغ 1000 دلار خریداری کرده است. قیمت دلار در تاریخ خریداری قطعات برابر با 4000 تومان بوده است. در تاریخ 05/04/1397 قیمت دلار مبلغ 5000 تومان و در تاریخ 12/09/1397 قیمت دلار برابر با 6500 تومان بوده است.

در تاریخ خرید دارایی مبلغ 4,000,000 تومان در سیستم ثبت می گردد.

دارایی/ ماشین آلات 4,000,000

حساب پرداختنی تجاری ]ارزی[ 4,000,000

حال به دلیل افزایش نرخ ارز و عدم وجود حفاظ در برابر بدهی، زیان تسعیر ارز را شناسایی نمی کنیم، بلکه مبلغ تفاوت را به بهای تمام شده اضافه می کنیم.

دارایی / ماشین آلات 2,500,000

ح پرداختنی تجاری ]ارزی[ 2,500,000

ثبت تصفیه حساب به شرح زیر است:

ح پرداختنی تجاری ]ارزی[ 6,500,000

موجودی نقد و بانک 6,500,000

لازم به ذکر می باشد درصورتی که تسویه حساب با شرکت خارجی در سال مالی آینده انجام شود، سود و زیان تسعیر ارز نیز باید در پایان سال مالی شناسایی شود.

ترازنامه تسعیر ارز چیست؟

ترازنامه تسعیر ارز نوعی صورت مالی می باشد، که اقلام پولی و اقلام غیرپولی در آن درج می شود.

نحوه تنظیم ترازنامه تسعیر ارز

نحوه تنظیم ترازنامه تسعیر ارز مانند سایر ترازنامه ها بوده و براساس معادله حسابداری انجام خواهد شد. مواردی که در ترازنامه تسعیر ارز ثبت می گردند، شامل اقلام پولی و اقلام غیر پولی می باشد.

در ترازنامه تسعیر ارز چه مواردی ذکر می شود؟

در ترازنامه تسعیر ارز اقلام پولی و اقلام غیر پولی قرار داده می شوند.

اقلام پولی

اقلام پولی شامل مواردی مانند دارایی ها، بدهی ها و پول نقد می باشد (که با مبلغ مشخصی به صورت نقد دریافت و پرداخت خواهد شد.) با نرخ ارز در تاریخی که در ترازنامه تنظیم می شود، مجددا تسعیر شده و ممکن است در نرخ تسعیر ارز تفاوت وجود داشته باشد.

چند نمونه از اقلام پولی عبارتند از: موجودی نقد، سپرده ای کوتاه مدت و اوراق مشارکت

اقلام غیر پولی

اقلام غیر پولی به مواردی گفته می شود که تسعیر ارز با نرخ ارز در تاریخ انجام معامله صورت می گیرد و در نرخ تسعیر ارز تغییری مشاهده نخواهد شد.

چند نمونه از اقلام غیرپولی عبارتند از: موجودی کالا، پیش پرداخت و پیش دریافت

استاندارد تسعیر ارز چیست؟

تسعیر ارز دارای استاندارد هایی می باشد که باید همه آن ها رعایت شوند. مهم ترین استاندارد مرتبط با تسعیر ارز استاندارد شماره 16 می باشد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.

استاندارد شماره 16 تسعیر ارز

استاندارد شماره 16 تسعیر ارز در دو مورد به کار گرفته می شود که عبارتند از :

  • تسعیر معاملات ارزی
  • تسعیر صورت های مالی عملیات خارجی که از طریق تلفیق یا روش ارزش ویژه در صورت های مالی واحد تجاری منعکس می شود.

استاندارد شماره 16 تسعیر ارز گسترده بوده شرح و بررسی این استاندارد در این مقاله نمی گنجد، به همین جهت فایل کامل آن را در انتهای صفحه قرار داده ایم. شما می توانید با دانلود فایل آن متن کامل استاندارد را مطالعه نمایید.

نکات مهم مربوط به تسعیر ارز

تا این بخش سعی نمودیم اطلاعات جامعی در اختیار شما عزیزان قرار بدهیم، در این بخش از مطالب نیز به شرح نکات مهم تسعیر ارز خواهیم پرداخت.

نکات مهم تسعیر ارز

نکات مهم تسعیر ارز

سایت های استعلام نرخ ارز

برای استعلام نرخ ارز سایت های مختلفی وجود دارد، سایت سنا به آدرس (https://www.sanarate.ir )، سایت نیما به آدرس (www.ntsw.ir) و آرشیو نرخ ارز بانک مرکزی از جمله سایت هایی می باشند، که کاربران می توانند با مراجعه به آن ها به بررسی و استعلام نرخ ارز بپردازند.

افزایش نرخ تسعیر ارز بانک ها

در سال 99 بانک مرکزی نرخ جدید تسعیر ارزی برای گزارشگری منتهی به شهریور ماه را برای هر یور مبلغ 12900 تومان و برای هر دلار مبلغ 11000 تومان اعلام نموده است.

نرخ های ذکر شده در عمکرد بانک های ملت، تجارت، آینده، صادرات، شهر، سرمایه، پارسیان، اقتصاد نوین، پست بانک ایران، بانک سامان و بانک خاورمیانه تاثیر معنادار خواهد گذاشت.

اصطلاحات مرتبط با تسعیر ارز

عملیات خارجی و واحد پول گزارشگری 2 اصطلاح پرکاربرد تسعیر ارز می باشند که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم.

عملیات خارجی

واحدی های تجاری به صورت فردی یا وابسته یا مشارکت خاص و یا شعبه واحد تجاری گزارشگر که استقرار و یا اداره فعالیت های آن ها در خارج از کشور ایران انجام می شود، عملیات خارجی نام می گیرند.

واحد پول گزارشگری

پول گزارشگری واحد پولی می باشد که در صورت های مالی استفاده می شود. بنابراین هنگامی که یک واحد تجاری معاملات خود را با استفاده از ارز انجام می دهد، برای ثبت معاملات ارزی خود در صورت های مالی، باید معاملات ارزی خود را به واحد پول گزارشگری که همان ریال می باشد تسعیر نماید.

ارتباط تسعیر ارز با تورم و رشد نقدینگی

تسعیر ارز موجب تغییر در رشد نقدینگی و تورم می شود، اما تاثیر آن به قدری نمی باشد که سبب ایجاد تورم افسارگسیخته و ایجاد مشکل در اقتصاد کشور گردد. برای کنترل و جلوگیری از نوسانات تورمی که پس از ورود منابع حاصل از درآمد ارزی در کشور ایجاد می شود، لازم است مجلس شورای اسلامی بر ساز و کار های اجرایی مناسب و تعهدات دولت ها نظارت نماید.

نتیجه گیری

با توجه به این که اکثر شرکت ها برای خرید و یا فروش محصولات خود به سایر کشور ها در جهان معاملات ارزی انجام می دهند و از پول رایج کشور های دیگر استفاده می نمایند و مطابق استاندارد های حسابداری کشور ایران، تمام رویداد های مالی در دفاتر حسابداری باید با واحد پول رایج کشور ثبت گردند، اهمیت بسیار بالای تسعیر ارز آشکار می شود.

با استفاده از تسعیر ارز حسابداران واحد پول سایر کشور ها را به واحد پول کشور ایران (ریال) خود تبدیل نموده و سپس مبلغ معاملات را به ریال در دفاتر حسابداری ثبت می نمایند. برای تسعیر ارز لازم است که نرخ ارز بررسی گردد، برای بررسی و انجام نرخ تسعیر ارز سه روش روزانه، ماهیانه و سالیانه وجود دارد.

درصورتی که سوال و یا نظری درباره مقاله نرخ تسعیر ارز دارید، می توانید از طریق درج کامنت برای این مقاله با ما در ارتباط باشید.

35 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
در صورتی که سوالی ندارید به دیگران کمک کنید تا مشکلشان حل شود!

  1. M.K
    26 ژوئن 2023 ساعت 08:22

    با سلام وقت بخیر سوالی که ذهن من رو در گیر کرده اینه که ما خرید خارجی داریم که شرحش اینجوری دریافت پیش فاکتور مثلا 1/1 پرداخت پول به شرکت مثلا 2/2 و ترخیصو دریافت کالا 5/5 من باید این تسعیر ارز رو در کدوم تاریخ شناسایی کنم و نکته دوم اینکه این تسعیر ارز در بهای تمام شده کالا تاثیر میذاره یعنی من دلار 5000 تومانی خریدم یک کالا رو بعد که کالا دستم رسیده هر دلار 12000 بوده باید ارزش دفتری کالا یا دارایی با کدام نرخ باشه ؟

  2. همایون رضایی
    23 ژوئن 2021 ساعت 18:54

    سلام . شرکت من در سال 90 از تسهیلات ارزی بانک صنعت و معدن استفاده کرده و چون از محل جزء دال قانون بودجه سال 88 بوده باید عینا بصورت دلار به بانک برگردد و از طرفی بدلیل افزایشهای بی حساب نرخ ارز هنوز امکان تهیه ارز و تسویه آن فراهم نشده است . خواهشمند است در خصوص نحوه ثبت بدهی تسهیلات در دفاتر قانونی بصورت معادل ریالی آن راهنمایی بفرمایید . با تشکر – رضایی

  3. محمدعلی
    10 می 2020 ساعت 15:06

    باسلام
    شرکت مایک شرکت صادراتی است
    هنگام فروش کالا طبق اظهارنامه گمرکی مثلاً برای 20 تن کالای ما ارزشی معادل 50000 دلار وبا نرخ مثلاً 90000 ریال در اظهارنامه درج میشود که ارزش ریالی صادرات ما میشود : 4.5 میلیارد ریال (50000*90000)
    درحالیکه ما در همان روز برای مشتری فاکتوری به ارزش 60000 دلار صادر میکنیم ونرخ دلار آزاد مثلاً 110000 ریال است که ارزش ریالی آن میشود 6.6 میلیارد (60000*110000)
    حالا ما در یک روز هم به مقدار 10000 دلار افزایش دلار نسبت به اظهارنامه گمرکی داریم وهم 20000 ریال افزایش نرخ نسبت به اظهارنامه گمرکی . ممنونم میشم راهنمایی بفرمایید که باید چگونه عمل کنیم ؟

  4. ناهید
    26 ژانویه 2019 ساعت 09:55

    با سلام و خسته نباشید.
    من به یه مشکلی برخوردم اگر کمکم کنید ممنون میشم
    ما 15،022.388 دلار با نرخ 6700 تومان هزینه کردیم به 16000 دلار با نرخ 6100 تومان صورتحساب دادیم. حالا ما از نظر دلاری 978 دلار سود داشتیم ولی از نظر ریالی 3،050،000 تومان ضرر داشتیم. این توجیهی داره که بشه سود دلاری و زیان ریالی رو به هم مچ کرد؟

    • کیوان کریمی
      20 می 2019 ساعت 17:43

      خیر
      زیرا طبق قانون تحریر دفاتر قانونی معامله در تاریخ روز انجام خواهد شد و مبنای معامله ریال می باشد شما میتوانید مانده دلاری خور را پایان سال تسعیر و سود و زیان آن را شناسایی کنید

    • احمد
      15 جولای 2021 ساعت 12:24

      سلام ما باید تمام فعالیت ها رو براساس رسالی محاسبه کنید حتی سود و زیان تسعیر

  5. رویا
    29 اکتبر 2018 ساعت 09:49

    سلام عذر میخوام ما تو صندوق ارزی شرکت بصورت نقدی ارز یورو داشتیم برای افتتاح یک حساب ارزی مبلغ 100 یورو از این صندوق برداشت و به حساب بانکی ارزی جدید واریز کردیم همون روز، این گردش و ثبت مالی نیازی به ثبت سند تسعیر داره؟
    چون هیچ ارزی تبدیل نشده اما تو سیستم شایگان و سپیدار ما مبلغ خروجی ارز رو به ریال ثبت میکنیم مثلا میزنیم 15000000 ریال بابت واریز 100 یورو به بانک با نرخ هر یورو 150000 ریال

    • سعید لطفعلی
      10 نوامبر 2018 ساعت 09:01

      سلام. با پشتیبانی شرکتی که ازشون نرم افزار خریدید تماس بگیرید سوال تونو بپرسین. موفق باشید

  6. رضا
    15 سپتامبر 2018 ساعت 17:37

    5.000.000 = (3.000 – 35.000 ) * 1.000

    35.000 منهای 3.000 می شود 3.200
    و 3.200 ضربدر 1.000 می شود 3.200.000

    عدد را در متن درست کنید 30.000 را 3.000 نوشته اید

  7. میثم
    24 می 2018 ساعت 16:10

    سلام مرسی از راهنماییتون عالی بود

  8. میثم
    24 می 2018 ساعت 16:10

    سلام مرسی از راهنماییتون

  9. فاطمه
    13 می 2018 ساعت 17:27

    سلام وقت بخیر یه سوال
    وقتی شرکت خارجی سفارش خرید میده ما در دفاتر ثبت میزنیم ؟؟؟ یا هنگام ارسال کالا ؟؟؟

    • احمد
      15 جولای 2021 ساعت 12:26

      سلام ما میگید سفارش هنوز که تاییید نشده
      مثل پیش فاکتور هست وقتی تایید شد و کالا خروج شد فاکتور صادر میشه

  10. آذر
    19 آوریل 2018 ساعت 01:49

    و سوال دوم اینکه اگر فرض رو بگذارم که با توجه به توضیحات شما در رابطه با تسعیر اقلام پولی (حسابهای دریافتنی و پرداختنی و موجودی ارز) در تاریخ ترازنامه و تسعیر اقلام غیر پولی (موجودی انبار و خرید و فروش) در تاریخ انجام معامله عدد زیان تسعیر من با وجود اینکه عدد بالاییه و تاثیر به سزایی توی صورت سود و زیانی که ارایه خواهم داد میگذاره، درست باشه، این عدد رو به چه حسابی باید ببندم و در کدوم و کجای صورت های مالی باید نشونش بدم؟!

    • احمد
      15 جولای 2021 ساعت 12:29

      سلام قسمت سایر درآمدها / هینه های غیرعملیاتی
      به صورت سود/زیان ناشی از تسعیر نرخ ارز

  11. آذر
    19 آوریل 2018 ساعت 01:16

    با سلام و خسته نباشید. ممنونم از سایت و مطالب مفیدتون. شرکت ما معاملاتش به ارزه. به دلار میخره و به دلار هم فاکتور میده به مشتری. خرید و فروش و موجودی انبار توی سیستم با نرخ ارز روز ثبت میشه و به ریال سند میخوره. من فقط حسابهای دریافتنی و پرداختنی ارزی و موجودی صندوق ارزی رو توی سیتم تسعیر پذیر کرده ام. در پایان سال با تسعیر این حسابهای تسعیر پذیر، تسعیر ارزم یه زیان خیلی بالایی رو نشون میده که به نظرم میرسه نمی تونه منطقی باشه. آیا موجودی انبارم رو هم بایستی تسعیر پذیر میکردم و تسعیر میشد تا این عدد بیاد پایین؟ چون مطمنا ارزش موجودی انبار من به ریال ارزش واقعی اون با توجه به افزایش نرخ ارز روز، نیست!

    • احمد
      15 جولای 2021 ساعت 12:33

      سلام موجودی نیاز به تسعیر نداره
      وقتی شما الن سود/ زیان تسعیر شناسایی کنید کجا خودش نشون میده و اصلاح میکنه زمان فروش که کالا فروخته شد
      مثلا شما کالا به نرخ دلار 1000 خریدیدن شده 5000 ت با تسعیر میشده 7000 الان 2000 زیان تسعیر دارید در اصل کالا همون 7000 هست خب بعدا که فروختین سود براساس همون 5000 حساب میشه و تفاوت تسعیر شما قبلا شناسایی کردین فقط تفاوت در دوره مالی میشه که کالا یه دوره دیگه فروش بره

  12. بهرامی
    3 فوریه 2018 ساعت 13:55

    سلام. الان شرکت ما از صرافی دلار گرفته و …. از بانک به صرافی واریز کرده . سند حسابداریش رو چجوری باید بزنم؟

    • سعید لطفعلی
      21 فوریه 2018 ساعت 15:03

      آموزش رو داخل همین صفحه ارائه دادیم. لطفا مطالعه کنین.

  13. محبوبه
    21 ژانویه 2018 ساعت 15:18

    بله

  14. محبوبه
    21 ژانویه 2018 ساعت 15:17

    سلام و خسته نباشید ،ممنون از مطالب مفیدتون
    درشرکتی کار میکنم که بیشتر مراودها ارزی می باشد و ملاک بدهی یا طلب با مشتری هم ارز می باشد باتوجه به اینکه مشتری در تاریخ های مختلف بهحساب صراف واریزی انجام میدهد ، نرخ تاریخ معامله را باید درنظر بگیرم و کلیه واریزی ها را براساس اون نرخ ریالی کنم یا به نرخ روز و درپایان سال تسعیر ارز برای صراف و مشتری بزنم
    ممنون میشم جواب بدید

  15. محمد احمدي
    15 ژوئن 2017 ساعت 01:15

    من كمك مالي ١٠٠٠٠٠٠٠٠٠ ريال كنيد

  16. حامد
    25 می 2017 ساعت 13:02

    به عنوان مثال میگن حسابهای بانک و صندوق (موجودی نقد) جزء حسابهایی پولي ارزي غير عملياتي و حسابهای دریافتنی و پرداختنی (بدهکاران و بستانکاران) جزء حسابهایی پولي ارزي عملياتي هستند. آیا درست است؟

  17. حامد
    25 می 2017 ساعت 12:58

    با سلام و خسته نباشید خدمت هموطن عزیز ; یه سوال : به چه حسابهایی پولي ارزي غير عملياتي و چه حسابهایی پولي ارزي عملياتي گفته میشود . با تشکر از همکاریتون

    • راهنمای آرین سیستم
      29 می 2017 ساعت 15:50

      سلام
      اقلام پولی: با نرخ ارز در تاریخ ترازنامه مجددا تسعیر می شوند. بنابراین ممکن است تفاوت در نرخ تسعیر داشته باشند.
      اقلام غیر پولی: با نرخ ارز در تاریخ انجام معامله تسعیر می شوند. بنابراین تفاوت در نرخ تسعیر ندارند.
      اقلام‌ پولی: عبارت‌ است‌ از وجه‌ نقد و دارایی ها و بدهی هایی‌ که‌ قرار است‌ به‌ مبلغ‌ ثابت‌ یا قابل‌ تعیینی‌ از وجه‌ نقد دریافت‌ یا پرداخت‌ شوند. ( حساب هایی نظیر نقد و بانک، حساب ها و اسناد دریافتنی و حساب ها و اسناد پرداختنی جزو اقلام پولی هستند)

  18. ziba
    23 می 2017 ساعت 09:52

    سلام. ممنون از راهنماییهاتون
    میشه راهنمایی کنید اگه در تاریخ معامله نرخ ارز مثلا 30000 ریال باشه و معامله با همین نرخ ارز ثبت بشه منتها در پایان سال مالی نرخ ارز کمتر بشه مثلا 28000 ریال این مابه التفاوت رو باید زیان شناسایی کنیم؟؟؟

    • راهنمای آرین سیستم
      24 می 2017 ساعت 14:25

      سلام خواهش میکنم.
      بله در صورتی که نرخ ارز تغییر پیدا کند
      باید حساب کنید
      در مقاله هم محاسبه آورده شده :
      در صورت تغییر نرخ ارز ، تسعیر ارز در حسابداری به صورت زیر ثبت می شود :
      در ادامه مثال معامله شرکت A و B در تاریخی که تسعیر ارز ثبت شد ، نرخ ارز 35000 ریال بوده است. چون که فروش در ترازنامه حساب دریافتی ثبت می شود و حساب دریافتی جزء اقلام پولی در نظر گرفته شده است ، بنابراین باید با تاریخ ترازنامه ، مجدد تسعیر محاسبه شود.

      5000000 = (3000 – 35000 ) * 1000

      اگر شرکت A قصد تسویه حساب داشته باشد با محاسبه تسعیر جدید باید 5000000 ریال بیشتر پرداخت کند و به شکل زیر در اسناد حسابداری ثبت می شود :

      حساب دریافتی شرکت A 5000000

      سود ( زیان ) ناشی از تسعیر ارز 5000000

  19. آریا
    30 نوامبر 2016 ساعت 21:53

    پیش پرداخت و پیش دریافت،زمانی که بهای خدمت یا کالا مشخص باشد اقلام پولی محسوب می شود

    • راهنمای آرین سیستم
      3 دسامبر 2016 ساعت 14:13

      سلام
      پیش دریافت جزء بدهی های جاری محسوب می شود.
      آن دسته از بدهيها و نيز حصه ايي از بدهيهاي بلند مدت از قبيل تسهيلات مالي بانکي و غيربانکي، بدهيهاي تجاري، بدهي مالياتي و پيش دريافت از موديان که انتظار
      رود ظرف يکسال از تاريخ ترازنامه تسويه گردند از مصاديق بدهيهاي جاري ميباشد.

  20. احمد حسن نژاد
    6 جولای 2016 ساعت 00:30

    سلام
    در مثال بالا بابت فروش ۱۰۰۰ دلاری حسابهای دریافتنی شرکت b بدهکار و فروش بستانکار می شود که در تاریخ ترازنامه زمانی که میخواهیم ثبت تسعیر ارز را بزنیم ما به التفاوت که مبلغ ۵۰۰۰۰۰۰ ریال می شود ( با توجه به اینکه تاریخ ترازنامه نرخ ارز ۳۵۰۰۰ ریال باشد) گفته شد که حسابهای دریافتی به مبلغ ۵۰۰۰۰۰۰ ریال بدهکار و سود (زیان ) ناشی از تسعیر ارز بستانکار آیا شرکت طرف خارجی حاضر به پرداخت بابت تغییر نرخ ارز و در کشور فروشنده می شود چون ما شرکت خارجی را معادل مبلغ مابالتفاوت بدهکار می کنیم(حسابهای دریافتنی)

    • راهنمای آرین سیستم
      9 جولای 2016 ساعت 08:55

      سلام آقای حسن نژاد همانطور که در بخش نحوه محاسبه سود و زیان تسعیر ارز بیان شد ، بدهکار محسوب می شود و باید پرداخت نماید.

  21. سیاوش
    17 ژوئن 2016 ساعت 18:51

    سلام از اطلاعاتی که در اختیارقرار داده اید متشکرم سوالی داشتم من کالای را از خارجی خریداری کرده ام و مبلغ۳۰۰۰دلار۳۲۰۰۰ریالی که از صرافی خریداری کرده ام وپول از طریق همان صراف برای طرف مقایل ارسال کرده ولی گمرک ۳۰۰۰دلار ۳۲۰۰۰ریالی را را به قیمت دولتی مثلا۲۸۰۰۰ریال محاسبه می کنه من مابتفاوت را چگونه باید ثبت کنم ممنون

    • محمد سنواتی
      18 ژوئن 2016 ساعت 10:35

      سلام
      دوست عزیز برای راهنمایی بهتر کارشناسان ما باید بدانند که شما سند خرید را چگونه و با چه نرم افزاری ثبت کرده اید.